Tips: werken met kant

Kant is een heerlijke zomerstof: Je kunt een simpel hemdje uniek maken door er een kanten t-shirt overheen te dragen, waarmee je jezelf (deels) tegen de zon beschermt terwijl je een zomerbriesje er nog doorheen kunt voelen. Je kunt ook een shirt maken van kant waarbij de voering vast zit aan je shirt. Je hoeft dan geen hemd meer te dragen! Om het kant nog meer naar voren te laten komen heb ik in deze tutorial de achterkant zonder voering gelaten, waarbij de mooie zelfkant van de stof mooi tot zijn recht komt. Een spannend effect voor wie op een hete zomerdag liever geen BH draagt..

In deze tutorial laat ik 2 werkwijzen zien die ervoor zorgen dat het kant het mooiste naar voren komt.

Tip 1: Mooie zelfkant gebruiken voor zomen

Meestal let je goed op de stofrichting wanneer je een patroon op de stof legt. Soms kun je daar vanaf wijken! Zo kun je bijvoorbeeld een mooie rand van kant gebruiken als afwerking van de zoomrand van de mouw.

Tip 2: Naden aan de binnenkant afwerken met biaisband

Gebruik van kant zorgt ervoor dat je de naden door het shirt heen ziet schemeren als net afgewerkte bandjes. Ik werk dit weg met zelfgeknipt biaisband.

Scroll naar beneden voor meer uitleg bij de tips!

Het patroon:
Kies je patroon uit voor een shirt en pas eventueel de hals aan. Voor dit patroon heb ik het patroon ‘Mila’ genomen met kapmouwtjes. Het patroon van de voering is nogmaals het voorpand, maar dan 10 cm korter dan het voorpand.

De stof:
Was de stof (witte kant van verkniptstoffen.nl) en strijk het. Tip: Begin op de zachtste stand en kijk kritisch hoe de stof met hitte omgaat. Doe er een lap tussen voor de zekerheid.

Tip 1. Mooie zelfkant gebruiken voor zomen

De zelfkant is de zijkant van de stof die tegenover de stofvouw zit op de rol. Normaal is de stofvouw niet zo mooi, maar bij veel kanten stoffen juist wel. Het voordeel van de zelfkant is ook dat het niet rafelt, dus je hoeft dit niet meer af te werken. Ik gebruik de zelfkant voor de onderkant van de mouw (zie afbeelding).

Daarnaast gebruik ik de zelfkant bij de rug. Ik leg het rugpand aan de zelfkant. Ik naai vlak langs de rand, er is immers geen kans op rafelen. Bij de hals is er plek voor een mooi knoopje, zodat je zeker nog ruimte genoeg hebt om je hoofd door de halsopening te halen. Let op: Normaal leg je alle patronen in dezelfde richting op de stof. Door de mouwen te draaien gebruik je twee stofrichtingen. Dat kan alleen als de stof helemaal niet rekt. Heb je rekbare kant? Zorg dan altijd dat de rek in de breedte van je mouw zit.

Tip 2: Naden afwerken met biaisband

De naden zie je een beetje door het kant heen. Persoonlijk vind ik het niet mooi om het zo te houden. Ik hou ervan als de naden in een bandje weggewerkt zijn. Dit biaisband is gemaakt van katoen in dezelfde kleur, in dit geval koos ik ongebleekte katoen. Deze stappen heb ik gevolgd:

Stap 1: biaisband maken Knip biaisband schuin van draad (dat betekent dat je het diagonaal uit de stof knipt). Het strookje moet zo lang zijn als je naad die je wil bedekken en 2 cm breed zijn.
Stap 2: biaisband naaien langs halslijn Je legt je biaisband op de mooie kant van de stof langs de rand. Je naait op het biaisband 1 cm vanaf de rand, en op het kant naai je precies op de naadlijn.

Daarna knip je de stof bij: Ik wil dat het bandje niet breder wordt dan 0.5 cm. Ik zorg dat alle naden 0.5 cm of 0.4 cm breed zijn. Waar een naad rond loopt, knip je V-tjes uit de naad. Zorg dat je niet per ongeluk door de naad heen knipt!

Strijk de rand van het biaisband dubbel. Vouw je biaisband om naar de binnenkant van je halslijn. Goed strijken! Speld (of rijg, nog beter) alles vast en naai daarna op 1 mm langs het biaisband. 

Stap 3: Schoudernaden, zijnaden en tenslotte de mouwen inzetten Al deze naden maak je ook met biaisband vast. Het enige verschil met de vorige stap is dat je eerst je twee lagen kant met de mooie kanten op elkaar speld. Daarna leg je er het biaisband tegenaan op de verkeerde kant van de stof. Je naait vervolgens door 3 lagen stof heen. De rest is hetzelfde: Je strijkt het biaisband dubbel. Vervolgens vouw je het over je bijgeknipte naad heen. Goed strijken en doorstikken!
Heb jij mooie creaties gemaakt met kant? Deel het met ons in een reactie!
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Laatste berichten

Categorieën

Zo doe ik het!

Inspiratie

Stoffenkennis

Duurzaamheid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Menu